deník bývalého studenta z VOŠMT

Kniha o odpuštění hříchů a uzdravení

19. 9. 2023 15:25
Rubrika: Život po VOŠMT | Štítky: pentekostalismus , historie

Čtu knihu v anglickém jazyce, která byla vydána v roce 1884. Knihu jsem si vybral z toho důvodu, že autor vykazuje mnohé teologické rysy a prvky, které byly společné jak pro Hnutí svatosti (předchůdce pentekostalismu), tak pro pentecostalismus, zejména Hnutí víry. Ačkoliv počátek pentekostalismu se obecně počítá od roku 1900-1906 (Podle toho jestli za zakladatele považujete Charlese Foxe Parhama nebo Williama Seyoumoura), typické teologické a náboženské rysy lze s jistotou rozpoznat již před tímto datumem. V minulosti již existovala hnutí za uzdravování, prorocká hnutí i hnutí apoštolská. Typickými představiteli největších sektářů, kteří založili nebezpečné „pentekostální“ kulty byly: John Alexander Dowie (kult Zion City) a Frank Sandford (kult Shiloh) - v té době tyto hnutí samozřejmě ještě neobsahovaly křest Duchem Svatým jak to vykládá a provádí pentekostalní teologie a praxe, charismatické dary mluvení jazyků - ale už tam bylo například vkládání rukou a silný individualismus (dělat věci po svém, mimo církevní proud a církev z níž jsem vzešel, bez dohledu staršovstva; vymýšlet teologické přesvědčení, které je mimo mou domovskou církev). Oba se prohlásili za Elijáše a Dowie dokonce za proroka. Nicméně z toho co jsem o Dowiem přečetl, zdá se že to byl nejen velký obchodník v oblasti křesťanství, ale také A) podvodník (předstíral že léčí lidi, ve skutečnosti jen inkasoval peníze od těch co nikdy nebyli A.i) nemocní A.ii) uzdravení) B) Falešný Ježíš Kristus. Neboť (pokud mě paměť neklame) se za něj prohlásil. Ale pokud mi nevěříte můžete si zdroje dohledat sami, protože o tomto náboženském vůdci je na anglickém internetu doslova hodně materiálu k přečtení. Zmíním ještě, že byl pravděpodobně duševně nemocný, pokud ne psychopat a pro protestantské hnutí se stal kamenem úrazu. To jsem nějak moc odběhl od původního tématu.

Nicméně zpět k té knize, kterou čtu. Zajímá mě tedy teologické pozadí pentekostalismu, z čeho se vyvinul pentekostální legalismus a protože ranný pentekostalismus byl s charismatickými a prorockými hnutími neoddělitelně pevně spjat (stejně jako s perfekcionismem a legalismem), pustil jsem se do čtení této knihy. Překlad i analýzu zkouším pomocí LLM, ale celkově to má mnoho stran a je třeba číst i ty výstupy z analýz a pak zpětně ten anglický text + případně dodat překlad do češtiny. Přál bych si někdy na tomto blogu zveřejnit alespoň část svých závěrů. Podotýkám, že to nebude krátké čtení. Studuji vlastně původ teologie hnutí víry, praktiky známé jako deklarace, proklamace a afirmace a celkové náboženské přesvědčení vedoucí věřící k velmi vypjatému a stresujícímu „vztahu“ s Bohem, který může vést buďte k vyhoření a ke zhoršení duševního stavu. Vlastně hlavním faktorem pro rozpoznání bezepečnosti přesvědčení autora je z oboru psychologie a lékařství: popírání reality. Úplně stejně jako to znáte například z Hnutí víry a proudu Bennyho Hinna. Nenadarmo se z poodbných náboženských přesvědčení vyvinuly nebezpečné kulty, z nichž některé mají za sebou mučení a zabíjení svých obětí jako například kult parhamitů. Toto je historický fakt, který si můžete dohledat například v dobovém tisku na newspapers.com .

Milovaní, kteří hledáte Pravdu. K tomu všemu, moje cesta osvobození ze lži a podvodů začala přečtením diplomové práce Heleny Exnerové, o církvi Oáza. Pokud byste nedokázali toto dílo najít veřejně, kontaktujte prosím našeho předního experta na sekty Zdeňka Vojtíška z religionistického časopisu Dingír, který by měl mít na paní Helenu Exnerovou kontakt. Někdy je problém se pravdy a zdrojů dopátat, protože ony “mizí” z internetu, pod vlivem cenzury a práva „být zapomenut”. Proto raději používám vyhledávač duckduckgo.com. Zatím se loučím se čtenáři blogu a omlouvám se všem, se kterými se znám, za nepovedenou a neštastnou minulost.

Zobrazeno 90×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz