deník bývalého studenta z VOŠMT

Volba mezi Bohem a učením

6. 9. 2008 9:56
Rubrika: Deník z VOŠMT

Byli tu lidé, kteří se rozhodli předčasně odejít, protože to tu mentálně nezvládali. Požadavky jsou postaveny pro všechny stejně s tím rozdílem, že se rozlišuje mezi lidmi s maturitou, kteří mohou absolvovat VOŠMT v plném rozsahu a kurzisty, kteří nemají maturitu. Právě tato rovnost ale může být pro někoho překážkou, protože každý člověk má jinak nastaveny své schopnosti. Myslím, že záplava informací může někoho nutit k nasazení všech sil a přesto to nezvládne ale někdo jiný kdo je více inteligentní a bystrý dokáže touto školou projít jakoby to byla procházka růžovým sadem. Pokud vám dojdou síly máte jít za Bohem a Boha žádat, aby vám ulehčoval břímě. Někomu se ale může přihodit že před ním bude volba čemu se tedy věnovat? Učení a plnění úkolů nebo trávit čas s Bohem a prosit ho pomoc s tím vším? Ty dvě věci se mohou vylučovat. Bylo by najivní se domnívat že Bůh za vás udělá úkoly nebo že se naučíte skripta jen tím že se budete modlit.

Někdo tedy může být postaven před volbu mezi učením a osobním hledáním Boha. Třeba já. Často jsem si kladl otázku zda číst bibli nebo se učit nebo se jít modlit se svými kamarády. Co z toho mám upřednostnit? Když se nebudu učit neprojdu.

Musím připustit, že tato biblická škola některým pomohla tím, že je vystavila tlaku. Doma je vše v pořádku a někteří se ani nepotřebují modlit. Ale zde pod tímto presem a stresem je člověk nucen volat k Bohu…. Pokud si však nenajde jiný způsob odreagování, který je na úkor učení tak či tak.

Dále chci říci, že je zde mnoho příležitostí, kdy získáte nové přátele, ale také paradoxně situace, kdy nemáte na vztahy vůbec čas právě kvůli učení. Vztahy se často omezují na pokoj, popř.na patro v němž jste ubytováni. Často jste někde zalezlí v pokoji nebo v koutě který ste si našli a jen se učíte.

Pro výcvik duchovních pracovníků v církvi je třeba se vzdělávat to ano, ale přiznejme si, že nacpat tak obrovské množství učiva do dvou let vede k určitým problémům.

Zobrazeno 625×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz