deník bývalého studenta z VOŠMT

První učební den

4. 9. 2008 22:55
Rubrika: Deník z VOŠMT

Chcete vědět jak vypadá učební den? Hodina začíná v 9h. Vstává se asi tak v 7h protože v 8h jsou povinné modlitby. Ano povinné. Je to součást praxe, takže pokud nebudete chodit, nebudete mít splněnou školní docházku. Minulý rok to povinné nebylo.

První den ve škole začne asi takto:

Příklad z prvního týdne ve škole. Co jsme dostali za úkol:

1. Naučit se nazpaměť:

- zkratky bible podle Ekumeny.

- Pořadí knih bible

 - k tomu časem přibude i učit se verše nazpaměť (asi 2 verše na jeden týden - bývá to např. čtyři-pět vět.)

2. přečíst prvních 19 stránek z jedné knihy

- udělat výpisky 

- zpracovat otázky

3. další předmět:

přečíst 2 lekce  

4. předmět přečíst 100 stran

5. předmět

- naučit se řeckou abecedu (jen - někteří začali už o prázdninách)

- udělat opis asi 30ti řeckých slovíček a napsat jak se vyslovují

- podobně i s dalším cvičením, které obsahuje celé souvislé věty 

- naučit se asi 30 řeckých sovíček

- naučit se probranou látku (přízvuky apod.)

(jenom řečtina zabere tak dva dny) 

6. přečíst první kapitolu do předmětu o pedagogice 

7. přečíst stanovený úsek z bible (za 10 měsíců je třeba přečíst celý Nový Zákon) 

Máme na to čas prakticky týden, protože druhý týden jsme služebně pryč a budeme makat na jedné evangelizaci zvané Namax).

Tohle je tvrdá realita.

Když si student spočítá kolik toho je, opravdu neví kdy to všechno zvládnout. Zabere to prakticky všechen volný čas. Osobně si myslím, že vše se stihat nedá, ale musíte se snažit co nejvíc. Je třeba dávat bacha, vše si zapisovat.

Maturanti musí mít hodnocení z předmětů 70% bodů a víc, aby prošli předmětem. Nechci studenty odrazovat, kdo chce dokáže to. Ale jedno je jisté, tato škola není pro každého. Tato škola není jen pro supermany a nadprůměrně inteligentní jedince, ale také ne pro lidi, kteří mají vážný problém se soustředěním na učení.

Ještě dodám, že jsou zde povinnosti jako úklidy školní budovy a ubytovny, ze kterých jste známkovaní, a pokud uklid neprovedete, dostanete hodnocení D, což vám nepříjemně zkazí průměr a těžko se to vyžehluje. Více déček může znamenat, že neprojdete. Zabírá to určitý čas. Další věc, která občas zabírá čas, je že občas po vás chtějí např. pomoct se stěhováním nebo zapojení do určité činnosti, jako např. klub pro nevěřící (služba mládeži ve věku středních škol)
, nebo zapojení do evangelizačního teamu se zaměřením na evangelizaci dětí (věkově asi do šesté třídy).

Kolik máte času na učení? Když se podívám kolik jsem měl tento týden času na učení (v hodinách, orientačně): Pon 3h, Út 3-5h, St 2h, Čt, 1-2h, Pá - celý den, So - celý den, Ne - nic. Jindy to zase může být úplně jinak, Pátek bude třeba úplěn zabraný a neděle volná... Někdy mám dny kdy se k učení vůbec nedostanu. To je hlavně ve středu, kdy je celý den vyučování a pak bohoslužba. Večer se člověk chce najíst (udělat si jídlo), osprchovat, apod. Taky potřebujete občas čas na vyprání věcí, vyžehlení, vyřizování např. v bance, jít do obchodu pro jídlo nebo do města nakoupit nějaké příslušenství. Člověk potřebuje k učení prakticky minimálně 4-6 hodin denně, VČETNĚ NEDĚLE!. Tzn. v neděli se učíte, žádný odpočinek, jak nás k tomu vyzývá bible. To co nestihnete během týdne doháníte o víkendu. Někdy zase jedete domů a doma nemusí být na učení vůbec čas. Nebo můžete onemocnět a tím ztratit čas.

To jsou všechno těžkosti, kterým budete jako studenti muset čelit. Ač to vypadá všechno hrozně těžce, je to všechno o vztahu s Bohem, o budování důvěry k němu. Bůh dává studentům milost, aby si dokázali svůj čas zorganizovat a využít ho pro něj. Po zvládnutí této školy získáte zajímavé zkušenosti i z duchovní oblasti i ze života.

Zobrazeno 802×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz